Ideari

L’ideari és el conjunt d’idees que defineixen el nostre projecte, allò en que ens basem per dur a terme les nostres activitats i iniciatives.

Entenem l’esplai Pica-Roca com un espai on es contribueix en l’educació del desenvolupament integral i global de les persones. Ens hem de responsabilitzar, així com ho fan les famílies, les escoles i la societat, en el creixement personal dels infants, per aconseguir i enfortir unes relacions humanes basades en la tolerància, el respecte, el diàleg, la llibertat i la responsabilitat, entre d’altres.

D’altra banda, oferim unes activitats i tallers enfocats a donar a conèixer als infants uns valors que ens caracteritzen i creiem necessaris, com la cooperació, l’empatia, la cohesió, la solidaritat o l’amistat. A més a més, l’educació emocional ha de formar part d’aquest desenvolupament integral.

Els nostres trets d’identitat en els quals fonamentem l’educació són:

  • Pluralisme

El fet cooperatiu que ens defineix com a esplai implica, de manera intrínseca, el reconeixement i l’acceptació de la diferència com a normes ètiques bàsiques per viure en la societat actual.

Apliquem els principis d’igualtat de drets i no discriminació a la totalitat dels infants i les seves famílies, sigui quin sigui el seu origen social, geogràfic o cultural.

Entenem que la suma de les diferents individualitats ens enriqueix com a col·lectiu i ens fa millors. La diferencia és enriquidora, ens permet acumular, comparar i seleccionar informació en qualsevol procés de presa de decisions.

És en aquest sentit que afavorim el treball en equip com a pràctica quotidiana altament positiva.

  • Laïcitat

L’esplai és respectuós amb les diverses concepcions filosòfiques del món i de la vida i per tant amb les creences de cada persona; aquestes, però no han d’interferir en la vida laica de l’esplai.

La laïcitat és una eina que ens permet caminar cap a la llibertat i la felicitat sense el temor que imposen els sistemes de pensament únic.

  • Catalanitat

Donat que l’esplai Pica-Roca s’inclou en una societat de parla catalana, eduquem des de la llengua i la cultura que ens identifiquen i amb les quals interpretem la realitat que ens envolta i ens hi relacionem. Aquest sentit és més enriquidor, personalment i social, en la mesura que és menys excloent i més universal.

  • Educació no sexista (coeducació)

Afavorim l’ús d’un llenguatge no sexista, la igualtat sense cap mena de discriminació de gènere i la no assignació de rols sexistes per tal de canviar les construccions socials i culturals dels rols masculí i femení, que suposen l’existència d’una distribució desigual de poder entre gèneres en totes les classes socials.

Som conscients d’aquestes construccions i desigualtats i treballem per evitar-les.

  • Llibertat i drets socials

Els individus han de sentir-se lliures i han de poder desenvolupar-se com a éssers dotats de capacitat d’acció; han de gaudir de possibilitats per créixer, formar-se, viure i actuar.

Han de ser, doncs, iguals en drets i en oportunitats. Podran, d’aquesta manera, sentir-se en equilibri amb ells mateixos i amb els seus companys, fer-se càrrec de la situació i de les problemàtiques dels que són diferents i fer-se’n solidaris, és a dir, sentir-s’hi fraternalment vinculats.

  • Inclusió

Volem que tota persona que formi part de l’esplai sigui inclosa, acceptada i respectada dins d’un grup, independentment de les seves peculiaritats. Aquest principi implica: el dret a la diferència, el dret a la diversitat, (no tendir a l’homogeneïtat) i el dret al no-etiquetatge de les persones.

Procurem fer de cada persona un membre respectat, realitzat i contribuent en el conjunt de la societat, independentment de les seves diferències.

Volem que els nens puguin aprendre dels seus companys, i juntament amb ells dins de l’esplai, sense distinció de la discapacitat, la raça o qualsevol altra diferència.

  • Assemblearisme

La manera com ens organitzem dins l’esplai és molt important i ha de ser coherent amb els principis democràtics i de responsabilitat personal. Això significa que cal oferir uns canals definits de participació en la presa de decisions i una delimitació clara de les responsabilitats de cadascun dels membres.

Si aquests principis estan ben definits, els infants tindran un referent clar de model organitzatiu.

Per tal de dur-los a terme, a l’esplai apostem pel model assembleari on el màxim poder decisori és l’assemblea: entre tots es debat i s’intenta arribar a un consens a l’hora de prendre decisions.

  • Participació i autonomia

A l’esplai Pica-Roca seguim la metodologia de l’”aprendre fent”, és a dir de fomentar que els infants facin per ells mateixos tot allò corresponent a la seva edat construint així la seva pròpia autonomia. També els animem a participar en totes les activitats i tallers de forma que aprenen i reflexionen mentre es diverteixen i interactuen amb altres nens i nenes de la seva edat.

  • Medi Ambient

Vivim en un entorn i com a ciutadans en som responsables, és per això que  eduquem en el respecte d’aquest a través del seu coneixement i l’estima.

  • Pensament i actuació crítica

No creiem res com a veritat absoluta. Volem desenvolupar en els nens i nenes un pensament lliure on siguin ells els que facin la recerca de les seves veritats, mitjançant la crítica, el diàleg i la discussió. És necessari que aquest pensament derivi a una actuació crítica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s